29.6.2012

Clarksdale, Missisippi

Perjantaiaamu, oli aika jättää Tennesseen osavaltio ja Memphis taakse. Ensin kuitenkin aamiaiselle Friday's nimiseen paikkaan. Buffet on tyyris mutta mahtava, ja sieltä löytyi ihan terveellisiäkin vaihtoehtoja. Aamiaisen jälkeen nokka kohti etelää. Sinne meidät vie legendaarinen Highway 61. Ajomatka on tällä kertaa suhteellisen lyhyt, noin puolitoista tuntia. Kohteena on tänään Clarksdale (Missisippi). Etukäteen tämä on minulle se mielenkiintoisin kohde.. Täältä on blues saanut alkunsa. Olen katsonut netistä majapaikaksi Riverside hotellin. Paikalla ei ole mitään nettisivuja tms, mutta infoa löytyy kuitenkin sen verran, että tiedän majoittuvani sinne (syyn luette seuraavissa lauseissa).

Heti kun pääsemme nuhjuiseen ja ränsistyneeseen rakennukseen sisälle tulee ovella vastaan ystävällinen vanha mies. Hän on Rat, joka on pyörittänyt paikkaa koko elämänsä. Hotelli oli aiemmin mustien sairaala, ja siellä kuoli vuonna 37 blues laulajatar Bessie Smith. Huone on edelleen samassa kunnossa ja sitä ei vuokrata kenellekään. Rat kertoi, että hotellin vieraisiin kuuluivat Muddy Waters, Martin Luther King, Ike Turner, John F Kennedy junior, John Lee Hooker jne jne jne osalla herroista oli oma huone, jossa he aina majoittuivat, kun saapuivat kaupunkiin. Huoneen sisustus sänkyä myöten oli täysin sama, kuin silloin, kun edellä mainitut herrat vierailivat siellä. Itse majoituin John Lee Hookerin huoneessa.

Hotelli ja sen omistaja Rat


Sen verran vielä hotellista että ensimmäiseksi väitetty rock'n'roll biisi on sävelletty ja harjoiteltu siellä. Kyseessä on Ike Turnerin Rocket 88. Ike kumppaneineen lähti autolla kohti Memphisin Sun studioita äänittämään sitä. Auton katolla ollut kitaravahvistin tippui maahan ja kaiutin repesi. Sun studioilla Sam Phillips sitten korjasi vahvistinta sanomalehdellä ja näin särösoundi oli taattu. Vuosi oli 1951.
Tässä kyseinen kipale

Rat olisi meille luennoinut varmasti vielä pitkään, mutta oli aika lähteä kiertelemään hieman kaupunkia ja haukkaamaan jotain syötävää
Lähdettiin kylmän oluen toivossa kohti "keskustaa". Kaupunki oli todella hiljainen. Johtuen kovasta kuumuudesta, ei ihmisiä liikkunut paljoakaan kaduilla, oli todella autiota.


Clarksdalen tyhjät kadut

Löydettiin pienen kävelyn jälkeen vihdoin auki oleva baari, mutta koska koko kaupugista oli juuri mennyt sähköt poikki, oli omistaja valitettavasti sulkemassa baaria. Onneksi kuitenkin lupasi tarjoilla meille oluet ulkopuolelle. Joten istahdettiin mukaville sohville ja korkattiin kylmät oluet toivoen, että sähköt saataisiin pian taas toimintaan. Lämpöä oli varmaan reippaasti yli 30 ja yöstä tulisi vaikea mikäli ilmastointi olisi pois päältä koko yön. Kerettiin jonkin aikaa istua kun sähköt palasivat. Loistavaa! Päästiin vihdoin sisälle viileeseen baariin!

katossa roikkui kaupungissa käyneiden muusikoiden soittimia.

Kylmän oluen ja biljardin peluun jälkeen oli ensimmäisen varsinaisen BBQ ravintolan aika. Ravintola on nimeltään Abe's BBQ ja se on ollut toiminnassa vuodesta 1924 alkaen. Hyvin vanha resepti on siis kyseessä. Soossi olikin erittäin hyvä ja näin ollen Abe's avasi mahtavasti reissun BBQ teeman. Pari pulloa soossia lähti myös tuliaisiksi kotiin. Abe's muuten sijaitsi legendaarisella crossroadsilla, jossa Robert Johnson myi sielunsa paholaiselle.


Crossroads

Illalla suunnattiin sitten todelliseen Juke jointiin. Paikka oli ränsistynyt varastomainen pieni halli, mutta tunnelma oli kohdallaan. Entisaikojen bluesmeiningin pystyi todellakin aistimaan. Paikan nimi on Red's ja voin suositella, jos eksyy Clarksdaleen. YouTubesta löytyy videoita tästäkin paikasta.

Clarksdale täytti odotukseni täysin. Se on mahtava pikku kaupunki, jossa voi todella aistia alkuperäistä bluestunnelmaa. Viereisellä puuvillapelloilla syntynyt bluesmusiikki sai täällä sähköisen muotonsa. Käykää ihmeessä täällä, jos vaan mahdollista!!!
Mikäli jos ei kuitenkaan ole niin innostunut ja kiinnostunut tälläisestä aikamatkasta bluesin ja rockin juurille, kannattaa kuitenkin skipata tämä kaupunki. Perinteisiä turistinähtävyyksiä kaupungissa ei ole.
Lauantaina sitten kohti Louisianaa, jossa Jussi ja Janika liittyvät mukaan seurueeseen.
Tässä vielä kiinnostuneille youtube video jossa Riversiden omistaja Rat esittelee hotellia


teksti:Ville, Oona
Kuvat: OonaEi kommentteja:

Lähetä kommentti